0

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 31

Ανάπτυξη εμβρύου: Αυτήν την εβδομάδα οι σύνδεσμοι του εγκεφάλου του μωρού σας αναπτύσσονται με εντυπωσιακό ρυθμό. Τα μάτια του ανοίγουν τελείως και μπορεί να διακρίνει σκοτάδι και φως. Το μωρό σας αφιερώνει τώρα περισσότερη ώρα για ύπνο, κυρίως ύπνο rem, γι αυτό πιθανώς έχετε παρατηρήσει πιο συγκεκριμένη μορφή ωρών εγρήγορσης και ύπνου του μικρού σας. Τα περισσότερα παιδιά έχουν κάνει στροφή με το κεφάλι προς τα κάτω. Βεβαίως η θέση αυτή μπορεί ακόμη στην πορεία ν” αλλάξει.

Μέγεθος εμβρύου: 40 – 45 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1500-1600 γραμμάρια

Η μαμά: Παρατηρείστε το σώμα σας ιδιαίτερα προσεκτικά για τυχόν σημάδια προεκλαμψίας. Αν το βάρος σας αυξηθεί ξαφνικά, αρχίζετε να βλέπετε θολά και τα άκρα σας πρηστούν υπερβολικά εποικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Η προεκλαμψία είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Τις περισσότερες φορές είναι ήπιας μορφής ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο. μια στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει κάποια ευρύτερη μορφή προεκλαμψίας. 

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά, οι γυναίκες άνω των 40, όσες παρουσιάζουν δείκτη σωματικής μάζας υψηλότερο του 35, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, όσες απέκτησαν το προηγούμενο παιδί τους πριν από 10 χρόνια, οι πάσχουσες από υπέρταση, διαβήτη ή κάποια νεφρική πάθηση .Το αίτιο που την προκαλεί είναι ένα πρόβλημα στον πλακούντα που περιορίζει τη ροή αίματος προς το έμβρυο. 

Το πρόβλημα αυτό αναπτύσσεται στην αρχή της κύησης, αλλά η πάθηση εκδηλώνεται πολύ αργότερα – συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες. Υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεϊνουρία στη μητέρα και, μερικές φορές, υπανάπτυξη του εμβρύου είναι τα βασικά συμπτώματα τα οποία μπορούν να εντοπισθούν από τους καθιερωμένους προγεννητικούς ελέγχους.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 32

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας μπορεί να χρησιμοποιεί τώρα και τις πέντε του αισθήσεις. Νιώθει πλέον σχεδόν όλον τον χώρο μέσα στη μήτρα και εξασκείται στο να ανοιγοκλείνει τα μάτια και να κάνει αναπνευστικές κινήσεις. Επίσης μπορεί να πιπιλίζει τον αντίχειρα του για λίγο. Με τη μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα, πλέον το δέρμα δεν είναι διάφανο αλλά πιο αδιαφανές. Οι κινήσεις του αυξάνονται όσο έχει ακόμη χώρο μέσα στη μήτρα και εσείς το νιώθετε ακόμη περισσότερο.

Μέγεθος εμβρύου: 40 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1800 γραμμάρια

Η μαμά: Θα νιώθετε το μωρό σας να στριφογυρίζει και να σας κλωτσάει πολύ συχνά. Οι πόνοι στην πλάτη όσο παίρνετε βάρος κάνουν την εμφάνιση τους και εσείς μπορείτε να ανακουφιστείτε κάνοντας κάποιες ασκήσεις στο σπίτι ή σε κάποιον άλλον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 33

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας θα συνεχίζει να κερδίζει αρκετό βάρος τις τελευταίες εβδομάδες μέχρι τη γέννηση του. Το λίπος κάτω από το δέρμα αλλάζει το χρώμα του δέρματος του μωρού σας από κόκκινο σε ροζ. Ο εγκέφαλος του μωρού σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει . Το επίπεδο του αμνιακού υγού σας έχει φτάσει στο μέγιστο λόγω του μεγέθους του εμβρύου, γι αυτό και οι κλωτσιές και τα χτυπήματα που νιώθετε είναι ακόμη πιο δυνατά και πολλές φορές δυσάρεστα. Επίσης σε αυτήν τη φάση περνούν αντισώματα από εσάς στο μωρό σας καθώς εκείνο συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέγεθος εμβρύου: 44 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2 κιλά

Η μαμά: Το βάρος σας αυξάνεται αισθητά ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό ασφαλώς δικαιολογείται και από τη ραγδαία ανάπτυξη του μωρού σας. Μερικές έγκυες διαμαρτύρονται για μία σχετική αδράνεια του εντέρου (δυσκοιλιότητα). Φροντίστε τη διατροφή σας, πιείτε αρκετά υγρά, πάρτε μαγνήσιο προκειμένου να διευκολύνετε τη λειτουργία του εντέρου σας.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 34

Ανάπτυξη εμβρύου: Αυτήν την εβδομάδα τα νύχια του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί πλήρως και πιθανώς έχουν φτάσει στις άκρες των δαχτύλων. To μωρό σας ουρεί σχεδόν μια πίντα την ημέρα. Στην πραγματικότητα τα ούρα μαζί και με τα άλλα υγρά συμβάλλουν στο αμνιακό υγρό το οποίο ανανεώνεται από μόνο του κάθε τρεις ώρες. Αν έχετε αγόρι αρχίζουν να κατεβαίνουν οι όρχεις από τη κοιλιά στη σωστή τους θέση. Σε περίπτωση προώρου τοκετού έχει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει χωρίς σημαντικές επιπλοκές. Παιδιά που γεννιούνται νωρίτερα, έχουν χάρη στην μοντέρνα τεχνολογία επίσης καλές πιθανότητες επιβίωσης . Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός ανανά.

Μέγεθος εμβρύου: 45 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2220 γραμμάρια περίπου

Η μαμά: Αν και το έμβρυο συνεχίζει να αυξάνει το βάρος του, εσείς αρχίζετε σταδιακά να μην παίρνετε πολύ βάρος. Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι οι καούρες αυξάνονται με αποτέλεσμα τα γεύματα σας να μην είναι το ίδιο απολαυστικά. Φορέστε ρούχα που δεν πιέζουν το στήθος και το στομάχι σας για να νιώθετε πιο άνετα. Οι εξετάσεις θα πρέπει τώρα να προγραμματίζονται συχνότερα. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στην κατηγορία προγεννητικός έλεγχος.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 35

Ανάπτυξη εμβρύου: Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου σας αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό. Το κεφάλι του μπορεί να είναι μεγάλο αλλά είναι ακόμα μαλακό ώστε να περάσει από τον στενό γεννητικό σωλήνα. Το μωρό σας συνεχίζει να κερδίζει βάρος ενώ η ανάπτυξη ως προς το ύψος μειώνεται. Επίσης κερδίζει και αρκετό λίπος που θα το κρατήσει ζεστό και ασφαλές όταν θα βγει στον έξω κόσμο. Αν γεννηθεί πρόωρα πιθανότατα να καταφέρει να θηλάσει με κάποια ωστόσο προβλήματα.

Μέγεθος εμβρύου: 46 εκατοστά.

Βάρος εμβρύου: 2430 περίπου

Η μαμά: Ο ύπνος σας τα βράδια μπορεί να σας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο από αυτήν την εβδομάδα και μέχρι να γεννήσετε. Μπορεί να ξυπνάτε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και να επισκέπτεστε το μπάνιο σας ή να νιώθετε άβολα με οποιαδήποτε στάση στο κρεββάτι σας! Υπομονή! Χρησιμοποιήστε αρκετά μαξιλάρια προκειμένου να στηρίξετε τη μέση, την πλάτη και τα πόδια σας.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 36

Ανάπτυξη εμβρύου: Ο χώρος μέσα στην μήτρα όσο περνάει ο καιρός γίνεται και στενότερος. Το υγρό που περιέχεται στη μήτρα γίνεται λιγότερο και οι κινήσεις του εμβρύου αραιώνουν. Τα περισσότερα από τα συστήματα του μωρού είναι σχεδόν εξοπλισμένα για τη ζωή έξω από τη μήτρα. Η ανάπτυξη του πεπτικού σύστηματος έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία μόλις το μωρό αρχίζει να πιπιλίζει για πρώτη φορά το στήθπς σας. Άλλωστε μέχρι τη γέννηση του, η διατροφή του εμβρύου γίνεται μέσω του ομφάλιου λώρου και δε χρειάζεται πέψη.

Μέγεθος εμβρύου: 47 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2650 γραμμάρια περίπου

Η μαμά: Είναι σημαντικό να «ακούτε¨το μωρό σας αρκετές φορές την ημέρα μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που δεν το νιώσετε για αρκετές ώρες επικοινωνήστε με το γιατρό σας ο οποίος θα σας πληροφορήσει σχετικά. Αρχίζετε επίσης τώρα να αντιλαμβάνεστε τις συσπάσεις της μήτρας περισσότερο. Αυτές είναι προπαρασκευαστικές συσπάσεις και κατά κανόνα δεν είναι επώδυνες.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 37

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας εξασκείται κάνοντας αναπνευστικές κινήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ζωή έξω από τη μήτρα. Πιπιλίζει τον αντίχειρα του, ανοιγοκλείνει τα μάτια του και γυρίζει από τη μια πλευρά στην άλλη. Το μέσο έμβρυο αυτής της ηλικίας εξακολουθεί να παίρνει βάρος με ρυθμό μισού κιλού την εβδομάδα περίπου. Τα μωρά ανάμεσα από 37 έως την 42 εβδομάδα θεωρούνται τελειόμηνα. Αν ένα μωρό γεννηθεί πριν από την 37 εβδομάδα θεωρείται πρόωρο. Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός πεπονιού.

Μέγεθος εμβρύου: 49 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 2870 γραμμάρια περίπου

Η μαμά: Ο γιατρός σας, σας παρακολουθεί τώρα πιο στενά και σε κάθε επίσκεψη ελέγχει την ανάπτυξη και την θέση του μωρού σας. Τώρα μπορεί να προγραμματιστεί και ένας προγεννητικός καρδιοτοκογραφικός έλεγχος. Δεν αποτελεί βέβαια αναγκαστικά ένδειξη σαν εξέταση ρουτίνας. Για το θέμα του προγεννητικού ελέγχου μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σχετική μας ενότητα.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 38

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας καταπίνει πολύ αμνιακό υγρό. Tα πρώτα κόπρανα, το λεγόμενο μηκώνιο συσσωρεύεται στα έντερα. Το μωρό ρίχνει το εμβρυονικό σμήγμα και το χνούδι που προστατεύουν το δέρμα του. Επίσης παράγει περισσότερο επιφανειοδραστικό παράγοντα που θα αποτρέψει τους σάκους αέρα στους πνεύμονες του να κολλήσουν μεταξύ τους όταν αρχίζει να αναπνέει.

Μέγεθος εμβρύου: 50 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 3.030 γραμμάρια περίπου

Η μαμά: Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Καλό είναι να έχετε ετοιμάσει τη βαλίτσα του μαιευτηρίου γιατί από στιγμή σε στιγμή το μωράκι σας μπορεί να έρθει στον κόσμο. Οι πιθανές καούρες που νιώθετε τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζονται και εσείς πρέπει απλά να κάνετε λίγο ακόμη υπομονή.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 39 
Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας με δυσκολία καταφέρνει να κινείται μέσα στη μήτρα . Οι πνεύμονες έχουν ωριμάσει και ο εγκέφαλος μεγαλώνει και αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων χρόνων της ζωής του. Το ροζ δέρμα του μωρού σας έχει γίνει άσπρο ή ασπριδερό. Αυτήν την εβδομάδα είναι ότι πιθανόν το κεφάλι του μωρού σας να έχει εμπεδωθεί στην πύελο, αν το μωρό έχει «γυρίσει», γεγονός που θα σας επιτρέψει να γεννήσετε πιο εύκολα.

Μέγεθος εμβρύου: 48,5- 50 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 3100-3.200 περίπου

Η μαμά: Η αλλαγή στη θέση του μωρού μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή σας αλλά μπορεί να σας δυσκολέψει στις κινήσεις και το περπάτημά σας. Οι πόνοι στη ν πλάτη πιθανόν να είναι πιο έντονοι λόγω του βάρους που έχετε πάρει. Προσπαθήστε να φοράτε όσο πιο άνετα ρούχα και παπούτσια μπορείτε για να νιώθετε πιο άνετα. Οι πολύ λεπτές γυναίκες μπορούν να πάρουν περισσότερα κιλά, ενώ οι πιο σωματώδεις είναι προτιμότερο να βάλουν λιγότερα.
  
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 40

Φτάσατε στο τέλος της εγκυμοσύνης σας και η πιθανή ημερομηνία τοκετού έφτασε.Το μωρό σας είναι απολύτως τελειόμηνο και το βάρος του μπορεί να είναι από 3 έως 4,5 κιλά όπως και το ύψος του από 48,5 έως 55 εκατοστά. Η διάμετρος της κεφαλής είναι περίπου 9.5 εκατοστά. 

Εμείς ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποιες τιμές. Σε ελάχιστες περιπτώσεις τα μωρά γεννιούνται στην υπολογισμένη ημερομηνία τοκετού. Οι μισές σχεδόν κυήσεις ξεπερνούν το όριο των 40 εβδομάδων αλλά όχι το όριο των 42 εβδομάδων. Από περίπτωση σε περίπτωση ο γυναικολόγος θα κρίνει πόσες μέρες θα περιμένει και πότε ενδεχομένως θα προγραμματίσει έναν τοκετό με πρόκληση. Η μεγάλη ώρα έφτασε! Καλή σας επιτυχία!

Μέγεθος εμβρύου: 50 εκατοστά (περίπου)

Βάρος εμβρύου: 3280 γραμμάρια (περίπου)


Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (1η - 10η)

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (21η - 30η)

Δημοσίευση σχολίου

 
Top