0

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 21

Ανάπτυξη εμβρύου: Το παιδί σας είναι περίπου 23 εκατοστά από την κορυφή του κεφαλιού ως την φτέρνα. Τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και τα νύχια του καλύπτουν την άκρη των δακτύλων. Επίσης το μωρό σας καταπίνει μέσα στην μήτρα αμνιακό υγρό, το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πεπτικού συστήματος. Το αμνιακό υγρό που καταπίνει το μωρό σας εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις ανάγκες του σε θερμίδες.

Μέγεθος εμβρύου: 23 -27 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 300 -350 γραμμάρια

Η μαμά: Να προσέχετε τι λέτε από εδώ και πέρα γιατί πιθανότατα σας ακούει! Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του μιλώντας του, τραγουδώντας του και γιατί όχι να του διαβάζετε φωναχτά; Μερικές έρευνες δείχνουν ότι ένα νεογέννητο τρώει καλύτερα την τροφή του όταν του διαβάζετε ένα βιβλίο που το είχε ήδη ακούσει ενώ ήταν ακόμη στην κοιλιά της μαμάς του.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 22

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας τώρα είναι σαν μινιατούρα νεογέννητου. Τα χείλη του γίνονται πιο ευδιάκριτα και τα μάτια του έχουν αναπτυχθεί – αν και η ίριδα του ματιού χρειάζεται ακόμη χρώμα – τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του είναι ήδη στην θέση τους. Το πάγκρεας (σημαντικό για την παραγωγή ορμονών), αναπτύσσεται σταδιακά και τα πρώτα σημάδια των δοντιών φαίνονται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Πριν να το καταλάβετε, το μωρό σας θα σας χαμογελάσει.

Μέγεθος εμβρύου: 24-28 εκατοστά.

Βάρος εμβρύου: 350 -450 γραμμάρια

Η μαμά: Σε αυτό το σημείο, θα παρατηρήσετε πιθανότατα μια σταδιακή αύξηση του βάρους σας περίπου 225 γραμμάρια κάθε εβδομάδα. Επίσης θα παρατηρήσετε και μια άνοδο στην όρεξη σας. Δεν πειράζει να ικανοποιείτε περιστασιακά την όρεξη σας για παγωτό, αλλά προσπαθήστε να βρείτε μια υγιεινή ισορροπία εάν επιθυμείτε συνεχώς έτοιμα φαγητά.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 23

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας είναι πιθανότατα γύρω στα 29 εκατοστά από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι την φτέρνα. Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες αναπτύσσονται προετοιμάζοντας το αναπνευστικό σύστημα, ενώ πλέον καταπίνει κανονικά αν και φυσιολογικά δε θα «κάνει τα κακά του» μέχρι να γεννηθεί. Σε αυτό το στάδιο, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το πάγκρεας, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών, ιδιαιτέρως της ινσουλίνης, που έχει καθοριστική σημασία για το μεταβολισμό. Το κορμί του μωρού σας γίνεται τώρα πιο αφράτο, αν και το δερματάκι του παραμένει ρυτιδιασμένο καθώς θα πάρει κι άλλο βάρος στη συνέχεια. Το χνούδι του σώματος του σκουραίνει και το προσωπάκι καθώς και το σώμα του παίρνουν τώρα το τελικό τους σχήμα.

Μέγεθος εμβρύου: 24 – 29 εκατοστά.

Βάρος εμβρύου: 450-500 γραμμάρια

Η μαμά: Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια υποτυπώδη αιμορραγία όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ένα συνηθισμένο φαινόμενο της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα ούλα σας να πρήζονται και να ερεθίζονται εύκολα που έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή αιμορραγία, ειδικά όταν πλένετε τα δόντια σας.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας μεγαλώνει σταδιακά, βάζοντας περίπου 99 γραμμάρια την εβδομάδα. Το δέρμα του είναι λεπτό και εύθραυστο αλλά το σώμα του μεγαλώνει και πιάνει περισσότερο χώρο στην μήτρα σας. Μπορεί επίσης να αναπτύξει μια αδυναμία στα γλυκά. Οι προτιμήσεις στις γεύσεις διαμορφώνονται τώρα, και, πιστέψτε το ή όχι, η απόκτηση αδυναμίας στα γλυκά γίνεται τώρα.

Μέγεθος εμβρύου: 30 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 550-600 γραμμάρια

Η μαμά: Μπορεί να παρατηρήσετε ασθενείς κόκκινες γραμμές στη κοιλιά σας, αλλιώς γνωστές ως ραγάδες, καθώς και στη μέση, τους γλουτούς και το στήθος σας. Πολλές γυναίκες επίσης νιώθουν έντονη φαγούρα στο δέρμα τους, μιας και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο ξηρό και η αύξηση της τάσης σε μια μεγάλη κοιλιά δεν βοηθάει. Η χρησιμοποίηση ειδικής κρέμας μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα και να σας βοηθήσει να καταπραΰνετε την φαγούρα

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας αρχίζει να κάνει κάποιες αναπνευστικές κινήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει αέρας στους πνεύμονες του ακόμη. Οι αισθήσεις του αυξάνονται γρήγορα. Ειδικές εξετάσεις στον εγκέφαλο των εμβρύων δείχνουν ότι, από τις 26 εβδομάδες, τα μωρά μπορούν να αγγίξουν και αν ρίξετε φως στην κοιλιά σας, το μωρό σας θα γυρίσει το κεφάλι του, που όπως λένε οι ερευνητές δείχνει ότι τα οπτικά τους νεύρα λειτουργούν.

Μέγεθος εμβρύου: 29 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 700 γραμμάρια

Η μαμά: Όσο περνάει ο καιρός και το έμβρυο μεγαλώνει τόσο αρχίζετε να νιώθετε πιο άβολα. Οι κράμπες στα πόδια γίνονται εντονότερες, οι πονοκέφαλοι κάποιες φορές είναι αφόρητοι και οι πόνοι στα πλευρά είναι ακόμη πιο αισθητοί.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 26

Ανάπτυξη εμβρύου: Εάν μπορούσατε να δείτε το μωρό σας, θα βλέπατε την λάμψη από τα μπλε (ή καστανά, πράσινα, ανοιχτά καστανά) μάτια του, τα οποία τώρα αρχίζουν να ανοίγουν. Επίσης, θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα καθησυχαστικό για εσάς και τον σύντροφο σας να ακούτε τους ήχους της καρδιάς του, ξέροντας ότι λειτουργεί σωστά, κατά τις επισκέψεις σας στον γυναικολόγο σας. Η ανταπόκριση του μωρού σας στους ήχους αυξάνεται πιο σταθερά μέχρι το τέλος του έκτου μήνα, όταν ο σχηματισμός των ακουστικών νεύρων θα έχει ολοκληρωθεί.
Μέγεθος εμβρύου: 32-36 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 880 γραμμάρια περίπου

Η μαμά: Το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο κύησης ξεκίνησε. Αυτήν την περίοδο θα δείτε μια μικρή αύξηση στην πίεση του αίματος που είναι φυσιολιογική. Αν όμως το βάρος σας αυξηθεί ξαφνικά, αρχίζετε να βλέπετε θολά και τα άκρα σας πρηστούν υπερβολικά προσέξτε το ενδεχόμενο προεκλαμψίας. Στην 31 εβδομάδα θέτουμε το θέμα της προεκλαμψίας πιο αναλυτικά. Σε ότι αφορά τη φυσική σας κατάσταση οι πόνοι στη μέση και στην πλάτη είναι πλέον αρκετά ενοχλητικοί. Για να ανακουφιστείτε καθίστε κάτω και ανασηκώστε τα πόδια ψηλά.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27

Ανάπτυξη μωρού: Τώρα που πλησιάζετε το τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης το μωρό σας πραγματικά αρχίζει να μεγαλώνει και να γεμίζει τον κενό χώρο της μήτρας. Τώρα μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τα μάτια του, να κοιμηθεί και να ξυπνήσει συχνά, και πιθανόν να ρουφήξει τα δάχτυλά του όπως τον αντίχειρα. Αν και είναι ακόμη ανώριμοι, οι πνεύμονες του μωρού σας θα λειτουργήσουν με λίγη ιατρική βοήθεια, εάν γεννηθεί πρόωρα. Τώρα κινείται περισσότερο, καθησυχάζοντας την μητέρα.. καθιστώντας το μια ευχάριστη εμπειρία και για τον μέλλοντα πατέρα..

Μέγεθος εμβρύου: 34-37 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 990 γραμμάρια- 1 κιλό

Η μαμά: Τώρα πια το σώμα σας μεταβάλλεται ριζικά: η μήτρα σας είναι κοντά στα πλευρά σας και εάν είστε άτυχη θα βιώνετε τις κράμπες στα πόδια, τις αιμορροΐδες ή τους κιρσούς στα πόδια. (Εάν σας παρηγορεί, να ξέρετε ότι σχεδόν θα εξαφανιστούν μετά την γέννα).

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 28

Ανάπτυξη μωρού: Το μωρό σας μπορεί τώρα πια να ανοίξει τα μάτια του και να γυρίσει το κεφάλι του σε οποίο σημείο φανεί φως. Τα νύχια των χεριών του πρωτοεμφανίζονται και στρώσεις λίπους έχουν αρχίσει να σχηματίζονται καθώς προετοιμάζεται να βγει στον έξω κόσμο. Σε αυτό το στάδιο, ο εγκέφαλος του μωρού σας αρχίζει να σχηματίζει στην επιφάνεια του τις χαρακτηριστικές έλικες και αύλακες και αυξάνει την ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού. Εμφανίζονται τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του και τα μαλλάκια του αρχίζουν να μακραίνουν.

Μέγεθος εμβρύου: 35 – 38 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1.100 γραμμάρια.

Η μαμά: Από αυτήν την εβδομάδα οι επισκέψεις στον γυναικολόγο σας γίνονται πιο τακτικές. Από μια φορά το μήνα θα πηγαίνετε πλέον για τον καθιερωμένο προγεννητικό έλεγχο στον γιατρό σας κάθε δυο εβδομάδες και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι την 36 εβδομάδα. Από εκεί και έπειτα και μέχρι να γεννήσετε, θα επισκέπτεστε τον γιατρό σας κάθε εβδομάδα.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 29

Ανάπτυξη εμβρύου: Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται σταδιακά και το κεφάλι του πλαταίνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέγεθος αυτό. Εάν πρόκειται να αποκτήσετε αγόρι, οι όρχεις του μετακινούνται από τη αρχική τους θέση που είναι κοντά στα νεφρά προς τη βουβωνική χώρα. Εάν πρόκειται να αποκτήσετε κορίτσι, η κλειτορίδα προεξέχει ακόμα επειδή τα μικρά χείλη του αιδοίου δεν την καλύπτουν ακόμη. Αυτό θα συμβεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την γέννηση.

Καθώς η ανάπτυξη του μωρού σας είναι ταχύτατη και ενώ τα μωρά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το βάρος και το μήκος, είναι αξιοσημείωτο ότι τα πρόωρα μωρά είναι πιο μικρόσωμα. Έστω και λίγες εβδομάδες μέσα στην μήτρα, συντείνουν στην ανάπτυξη του σημαντικά (ακούτε εσείς ανυπόμονες μελλοντικές μαμάδες που δεν αντέχετε και θέλετε να βγει το μωράκι σας όσο το δυνατόν ταχύτερα;). Δύο ενδιαφέροντες παράγοντες αναφορικά με το βάρος του μωρού:

1. τα αγόρια είναι βαρύτερα από τα κορίτσια, και

2. το βάρος του μωρού σας αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό κυήσεων της μητέρας.

Μέγεθος εμβρύου: 37- 40 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1.300 γραμμάρια

Η μαμά: Τα άκρα σας έχουν πρηστεί αρκετά με αποτέλεσμα τα παπούτσια σας να σας στενεύουν και το δαχτυλίδι σας να μην μπορεί να βγει εύκολα από το δάχτυλο σας. Τις επόμενες εβδομάδες το στήθος σας θα πρηστεί ακόμη περισσότερο και πιθανότατα θα αλλάξετε το νούμερο του σουτιέν σας. Οι κράμπες σας ταλαιπωρούν αρκετά ειδικά τη νύχτα, οπότε τα συχνά ποδόλουτρα θα σας ανακουφίσουν.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 30

Ανάπτυξη εμβρύου: Έχει την πλήρη δυνατότητα της γεύσης. Το μήκος του είναι 27 εκ και ζυγίζει 1,5 κιλό. Η διάμετρος της κεφαλής (Η αμφιβρεγματική) είναι σχεδόν 8 εκ. και οι πατούσες του έχουν μήκος 6 εκ.Το ζαρωμένο δέρμα αρχίζει να τεντώνεται. Στα αγοράκια οι όρχεις βρίσκονται στην βουβωνική χώρα (μέσα στο τοίχωμα). Το μωρό σας είναι τώρα σε θέση να ρυθμίσει μόνο του την θερμοκρασία του.

Μέγεθος εμβρύου: 40 – 42 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 1400-1500 γραμμάρια

Η μαμά: Τώρα θα πρέπει να γίνει ο τρίτος (αν ενδιάμεσα δεν έγιναν άλλοι) υπερηχογραφικός έλεγχος. Θα μας δώσει πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού και ενδεχομένως για την κατάσταση του πλακούντα. Οι αναπνευστικές κινήσεις του παιδιού είναι συχνότερες. Με αυτές εξασκείται το μυϊκό σύστημα και αποτελούν μία παράμετρο καλής κατάστασης του παιδιού. Οι αναπνευστικές κινήσεις αρχίζουν από την 20η εβδομάδα.

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (1η - 10η)

Δημοσίευση σχολίου

 
Top