0

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 11

Ανάπτυξη εμβρύου: Το πιο κρίσιμο κομμάτι στην ανάπτυξη του εμβρύου έχει πλέον τελειώσει γιατί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το αίμα αρχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα στο μωρό και τη μήτρα και ο πλακούντας αρχίζει να λειτουργεί. Το κεφάλι του είναι σχεδόν όσο το μισό κορμί του και αυτό αλλάζει όσο το έμβρυο μεγαλώνει. Από αυτήν την εβδομάδα μέχρι και την εικοστή η ανάπτυξη του μωρού σας είναι ραγδαία καθώς μέσα σε αυτές τις 9 εβδομάδες θα αυξήσει 30 φορές το βάρος του και θα σχεδόν θα τριπλασιάσει το ύψος του. Οι θήλακες για τα μαλλιά σχηματίζονται και οι ρίζες από τα νύχια των χεριών και των ποδιών αναπτύσσονται. Αν είναι κορίτσι τώρα αναπτύσσονται οι ωοθήκες. Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός μεγάλου σύκου.

Μέγεθος εμβρύου: 4 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 8 γραμμάρια

Η μαμά: Τα μαλλιά σας και τα νύχια σας αρχίζουν να δυναμώνουν πολύ, εξαιτίας των βιταμινών που λαμβάνετε. Η μήτρα σας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και η εμφάνιση σας προδίδει την εγκυμοσύνη σας. Η όρεξη σας αρχίζει και βελτιώνεται καθώς οι ναυτίες αρχίζουν και μειώνονται αν και ακόμη είναι εξαιρετικά ενοχλητικές κάποιες μυρωδιές.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 12
 
Ανάπτυξη εμβρύου: Αν και τα περισσότερα συστήματα του εμβρύου έχουν σχηματιστεί πλήρως πρέπει να ωριμάσουν πολύ ακόμα. Το σώμα του μωρού σας δουλεύει σκληρά για την ανάπτυξη του και το πρόσωπό του αλλάζει μοιάζοντας περισσότερο ανθρώπινο. Τα μάτια, που στην αρχή βρίσκονταν στις πλευρές του κεφαλιού του, έχουν πλησιάσει πιο κοντά μεταξύ τους και τα αυτιά είναι σχεδόν στην κανονική τους θέση. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν διαχωριστεί . Τα μαλλιά και τα νύχια αρχίζουν να μεγαλώνουν. Το πεπτικό σύστημα αρχίζει να κάνει συσταλτικές κινήσεις οπότε το μωρό σας θα είναι σε θέση να τρώει. Ο μυελός των οστών παράγει λευκά αιμοσφαίρια και η υπόφυση στη βάση του εγκεφάλου αρχίζει να παράγει ορμόνες. Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός δαμάσκηνου.

Μέγεθος εμβρύου: 6 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 15 γραμμάρια

Η μαμά: Οι ναυτίες και οι εμετοί δίνουν τη θέση τους στη ζωτικότητα και την ενέργεια που αρχίζετε πλέον να αισθάνεστε. Ακόμη κι αν η αδιαθεσία σας συνεχίζετε κάντε λίγο υπομονή αφού σύντομα θα ανακτήσετε την όρεξη σας. Το άγχος σας σαφώς μειώνεται αφού ο κίνδυνος της αποβολής δεν είναι πλέον ορατός. Τα καλά νέα είναι ότι η κύστη σας δεν πιέζεται τόσο οπότε η συχνοουρία δεν είναι πολύ συχνή. Από το τρίτο τρίμηνο ωστόσο η μήτρα σας θα αρχίζει πάλι να πιέζει την κύστη, επειδή το έμβρυο θα έχει μεγαλώσει, οπότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 13

Ανάπτυξη εμβρύου: Η μήτρα σας είναι αρκετά μεγάλη τώρα και είναι εμφανές ότι γεμίζει την πύελο κι αρχίζει να αναπτύσσεται προς το επάνω μέρος της κοιλιάς. Από τώρα μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης, το μωράκι σας αναπτύσσεται ιδιαιτέρως εντυπωσιακά. Παρά τις μικρές αναλογίες του, το μωρό σας είναι πλήρως διαμορφωμένο με μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα. Επίσης ενδιαφέρον έχει η σχετική μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης του κεφαλιού, συγκριτικά με το ρυθμό ανάπτυξης του σώματος του μωρού σας. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του διαμορφώνονται ταχύτατα, έτσι τα μάτια έρχονται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και τα αυτιά στα πλάγια. Τα έντερα αναπτύσσονται αρχικά μέσα στον ομφάλιο λώρο, έξω από το σώμα του, αλλά σε αυτό το στάδιο τραβιούνται μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς του εμβρύου.

Μέγεθος εμβρύου: 8 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 15 – 25 γραμμάρια

Η μαμά: Είστε επίσημα στο δεύτερο τρίμηνο κύησης. Αυτά είναι καταπληκτικά νέα για δύο λόγους. Πρώτον, ο πιθανός κίνδυνος αποβολής έχει μειωθεί σημαντικά, και δεύτερον, πολλές γυναίκες βλέπουνε τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης να υποχωρούν (όπως η ναυτία), ίσως βελτίωση στη libido σας καθώς και αύξηση στα επίπεδα ενέργειας. Προφανώς έχετε χάσει και την ωραία σας μέση για αυτό είναι καιρός να φοράτε ρούχα εγκυμοσύνης!

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 14

Ανάπτυξη εμβρύου: Τα μαλλιά είναι το μεγάλο θέμα της εβδομάδας! Το μωρό σας αποκτάει πολλά μαλλάκια, όχι μόνο στο κεφάλι και στα φρύδια του αλλά σε ολόκληρο το σώμα του. Αυτό το λεπτό στρώμα χνουδιού, το αποκαλούμενο lanugo, εξαφανίζεται συνήθως λίγο πριν την γέννηση. Επίσης, μερικοί μύες αρχίζουν να λειτουργούν και αυτή την εβδομάδα το μωρό σας μπορεί να πιάσει, να κάνει γκριμάτσες, ακόμη και να δείξει με τον αντίχειρα του καθώς τώρα μαθαίνει αντανακλαστικά να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Ο λαιμός συνεχίζει να μακραίνει και το πιγούνι δεν ακουμπά πια στο στέρνο. Γύρω στην 14η εβδομάδα το μωρό σας αναπτύσσεται περισσότερο από κάθε άλλη εβδομάδα. Το έμβρυο σας έχει τώρα το μέγεθος ενός λεμονιού.

Μέγεθος εμβρύου: 9 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 25- 40 γραμμάρια

Η μαμά: Έχετε πιθανόν πολύ καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια απ” ότι τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης σας, και έχετε αφήσει τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης για τα καλά στο παρελθόν. Σε κάποιες γυναίκες ένα μικρό φουσκωματάκι στην κοιλιά έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Επίσης αν νιώθετε κάποια τραβήγματα χαμηλά μην πανικοβάλλεστε καθώς τα όργανα σας μετακινούνται προκειμένου να κάνουν χώρο για το μωρό σας. Επίσης μερικές άτυχες γυναίκες διαπιστώνουν ότι η ναυτία και σε αυτήν την εβδομάδα συνεχίζεται. Αν είστε μία από αυτές, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας για περισσότερες συμβουλές

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 15

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας είναι ακόμη τόσο μικρό που χωράει στην παλάμη του χεριού σας. Οι μυς του συνεχίζουν να αναπτύσσονται, όπως επίσης και τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Το νέο της εβδομάδας, είναι οι λόξιγκες, ένας πρόδρομος της αναπνοής. Δεν μπορείτε να τους ακούσετε επειδή ο οργανισμός του είναι γεμάτος υγρά παρά με αέρα αλλά μην εκπλαγείτε εάν τους αισθανθείτε αργότερα. Το δέρμα του είναι λεπτό και ξεχωρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα του. Το σωματάκι του εξακολουθεί να καλύπτεται από ένα λεπτό χνούδι. Μην εκπλαγείτε εάν στο υπερηχογράφημα το δείτε να πιπιλάει τον αντίχειρά του! Αυτήν την εβδομάδα το μωρό αρχίζει να ακούει ήχους για πρώτη φορά.

Μέγεθος εμβρύου: 10 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 50 -60 γραμμάρια

Η μαμά: Με το μωράκι να μεγαλώνει μέσα σας, ο ύπνος αρχίζει και γίνεται δύσκολη υπόθεση! Επίσης μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της εγκυμοσύνης είναι όταν αισθάνεστε το μωράκι σας να κουνιέται. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν τα σκιρτήματα, όπως αποκαλούνται, μεταξύ της 16ης και της 20ης εβδομάδας. Είναι λίγο νωρίς ακόμη αλλά μπορεί να αισθανθείτε τις πρώτες κινήσεις χαμηλά στην κοιλιά σας κάτι σαν «πετάρισμα¨!

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 16

Ανάπτυξη εμβρύου: Μερικά από τα πιο προηγμένα λειτουργικά συστήματα τους σώματός του λειτουργούν κανονικά, συμπεριλαμβανομένων του κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος. Τα μάτια του μωρού σας αρχίζουν να κάνουν κάποιες αμυδρές κινήσεις αλλά είναι ακόμη κλειστά. Μπορεί ωστόσο να ανιχνεύσει αλλαγές στο φως από τα λεπτά του βλέφαρα. Το μωρό σας μπορεί να παίζει με το ομφάλιο λώρο (αρπάζοντας και αφήνοντας τον) ο οποίος είναι συνδεδεμένος χαμηλά με την κοιλιά του μωρού σας. Τα νύχια στα δάκτυλα των χεριών έχουν σχηματιστεί. Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός αχλαδιού.

Μέγεθος εμβρύου: 10-12 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 80-95 γραμμάρια

Η μαμά: Το έμβρυο θα αρχίσει να κινείται πιο συχνά και έτσι πιθανόν να αρχίσετε να νιώθετε κάποιες «πεταλούδες» στην κοιλιά σας. Το στήθος σας συνεχίζει να μεγαλώνει όπως και η μήτρα σας και τώρα ζυγίζει περίπου 250 γραμμάρια. Είναι επίσης πιθανόν να αισθάνεστε και πόνους που προκαλούνται από τους συνδέσμους που τεντώνονται στην κοιλία σας. Αυτοί οι πόνοι είναι συνήθως προσωρινοί αλλά η ανάπτυξη της μήτρας θα δώσει πρόσθετη πίεση στη μέση σας. Ακόμη αυξάνεται και η ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό σας, περίπου στα 250 χιλιοστόλιτρα. Πολλές γυναίκες βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται περίπου 2.2 έως 4.5 κιλά . Μαζί με την αύξηση του βάρους παρατηρείτε ότι σας «άνοιξε» η όρεξη. Είναι φυσιολογικό!

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 17

Ανάπτυξη εμβρύου: Πολλά πράγματα αλλάζουν αυτήν την εβδομάδα. Το μωρά σας κινείται περισσότερο και ακούει διάφορους θορύβους. Ο χόνδρος που θα γίνει ο σκελετός του είναι στη φάση που αρχίζει να μετατρέπεται σε κόκαλο. Τα ματιά του μωρού σας κοιτάνε μπροστά και όχι στα πλάγια, τα αυτιά του είναι σχεδόν στην τελική τους θέση. Αυτή την εβδομάδα και κατά την διάρκεια των επόμενων, αρχίζει να σχηματίζεται το λίπος (ή λιπώδης ιστός) το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό του. Ενδέχεται να μην αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας κάθε μέρα κάτι που θα αλλάξει καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρά. Τo έμβρυο σας και ο πλακούντας σας έχει τώρα το ίδιο μέγεθος.

Μέγεθος εμβρύου: 11 – 12 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 100 – 140 γραμμάρια

Η μαμά: Το βάρος συνεχίζει να αυξάνεται και πολλές γυναίκες έχουν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση από αυτήν την εβδομάδα. Μπορεί κάποιες να αρχίσετε να νιώθετε πόνο στην πλάτη. Η μήτρα σας έχει το μέγεθος ενός μικρού πεπονιού. Οι νέες μαμάδες αρχίζουν να αισθάνονται τις κινήσεις του μωρού τους περίπου αυτή την εβδομάδα. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι οι πρώτες αισθήσεις είναι σαν φτερούγισμα ή σαν πεταλούδισμα στο στομάχι. Οι αληθινές όμως κλωτσιές δεν αρχίζουν ακόμη. Μετά από ένα μήνα ή περισσότερο θα τις νιώθετε πολύ έντονα.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 18

Ανάπτυξη εμβρύου: Το βάρος του μωρού σας θα αυξηθεί 6 φορές παραπάνω τις επόμενες 4 εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα, μπαίνετε επίσημα στον πέμπτο μήνα της κύησης. Το στήθος του μωρού σας κάνει κινήσεις πάνω-κάτω , κάνοντας μιμητική αναπνοή χωρίς φυσικά να εισπνέει αέρα αλλά αμνιοτικό υγρό. Πιθανόν θα έχει φθάσει τα 14 εκατοστά από τη κορυφή του κεφαλιού μέχρι τους γλουτούς, και μπορεί να νιώσει αλλά και να ακούσει. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να ακούσει είναι ο χτύπος της καρδιάς σας και οι κινήσεις του εντέρου σας αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να αντιληφθεί θορύβους έξω από την κοιλιά και να αναγνωρίσει την φωνή σας. Παίρνει οξυγόνο από εσάς μέσω του ομφάλιου λώρου από το αίμα που περνά στον πλακούντα. Διαμέσου του πλακούντα μεταφέρονται από το αίμα σας στο αίμα του εμβρύου εκτός από οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, ωστόσο τα δύο κυκλοφορικά συστήματα είναι απόλυτα διαχωρισμένα.

Μέγεθος εμβρύου: 13 – 14 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 150 – 180 γραμμάρια

Η μαμά: Είσαστε ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το μισό της εγκυμοσύνης σας. Η φροντίδα της εγκυμοσύνης σας συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό όπως και πριν, εκτός αν αντιμετωπίζετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά μην παίρνετε καταστάσεις στα χέρια σας εάν νιώθετε αγχωμένη για κάτι. 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 19

Ανάπτυξη μωρού: Συγχαρητήρια, κάνατε τον μισό δρόμο! Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού σας που λαμβάνει χώρα σε ειδικές περιοχές στον εγκέφαλο. Εάν το μωρό σας είναι κοριτσάκι, τότε έχει έξι εκατομμύρια αυγά στις ωοθήκες της. θα μειωθούν σταδιακά στο ένα εκατομμύριο όταν θα γεννηθεί.

Μέγεθος εμβρύου: 13-15 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 200 γραμμάρια

Η μαμά: Το έμβρυο σας έχει μεγαλώσει καλά μέσα στην κοιλιά σας- το κεφάλι του πιθανότατα φτάνει τον ομφαλό σας. Από εδώ και πέρα θα μεγαλώνει ένα εκατοστό περίπου την εβδομάδα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποιες αναταραχές στην κοιλιά σας. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχήσετε- είναι απλώς το τέντωμα των μυών σας και των συνδέσμων που υποστηρίζουν την κοιλιά.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 20

Ανάπτυξη εμβρύου: Το μωρό σας τώρα βάζει σταδιακά βάρος, και έχει μετατραπεί σε ένα μικροσκοπικό, γλιστερό πλασματάκι! Μια κολλώδης λευκή ουσία αποκαλουμένη σμήγμα, το οποίο εκκρίνουν οι αδένες που υπάρχουν στο δέρμα, καλύπτει ολόκληρο το σώμα του, με σκοπό να το προστατέψει καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρινής του παραμονής στο αμνιακό υγρό. Μερικά μωρά είναι ακόμη καλυμμένα με αυτή την ουσία όταν γεννιούνται.

Μέγεθος εμβρύου: 16-23 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 260-300 γραμμάρια

Η μαμά: Έχετε πλέον φτάσει στα μέσα της εγκυμοσύνης σας. Αρχίζετε πλέον να νιώθετε πιο ενεργητικές και λιγότερο ευέξαπτες. Έχετε πάρει κάποια κιλά αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σας αγχώνουν.Τα ούλα σας μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα και κάποιες φορές μπορεί να ματώνουν.Η υγιεινή του στόματος σας είναι πολύ σημαντική.


Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (1η - 10η)

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top