0


Κάθε φορά που δεν κάνουμε το χατίρι του, το μικρό μας πάνω στα νευράκια του, ξεστομίζει κουβέντες που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν είμαστε καλοί γονείς.

Γιατί το κάνει;
Έχοντας καταλάβει πως αυτό το κόλπο «πιάνει» γιατί μας προκαλεί τύψεις και τελικά ενδίδουμε, το εκμεταλλεύεται όταν βλέπει τα δύσκολα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
  • Δεν παίρνουμε προσωπικά τα λόγια του γιατί τα λέει πάνω στο θυμό του και σε καμιά περίπτωση δεν τα εννοεί.
  • Επιμένουμε σταθερά στο «όχι» μας τόσο στα λόγια (δεν κομπιάζουμε) όσο και στις εκφράσεις μας (δεν τα χάνουμε).
  • Συζητάμε ήρεμα με το παιδί μας και του ζητάμε να μας πει πώς νιώθει. Μέσα από την κουβέντα, προσπαθούμε τόσο να κατανοήσουμε τη θέση του όσο και να επανεξετάσουμε τη δική μας συμπεριφορά.

Τα λόγια είναι περιττά…
Αν κάποιες φορές η συμπεριφορά του παιδιού μας γίνεται αντικοινωνική, ανεπίτρεπτη ή επικίνδυνη, δεν θα πρέπει να είμαστε καθόλου διαλλακτικοί ή ανεκτικοί. Αν π.χ. του λέμε πως πρέπει να διακόψει το παιχνίδι με το ξαδερφάκι του γιατί έχει έρθει η ώρα να φύγουμε και εκείνο αντιδρά, τότε παύουμε να μιλάμε με λόγια και «μιλάμε» με πράξεις.

Τι κάνουμε:
Δεν λέμε τίποτα, δεν συζητάμε τίποτα, απλώς παίρνουμε το μικρό μας και χωρίς δεύτερη σκέψη το πηγαίνουμε σπίτι. Μόνο όταν ηρεμίσει, του εξηγούμε το λάθος της συμπεριφοράς του για να μπορέσει να μας ακούσει και να μάθει από αυτό.

Δεν ξεχνάμε…
Το τρίχρονο παιδί μας, μας εκπλήσσει όλο και πιο συχνά με διάφορες δηλώσεις που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Όπως μας εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Λωρέττα Θωμαΐδου, κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό αν σκεφτούμε ότι η γλωσσική ανάπτυξη σε αυτή την ηλικία προχωρά με... άλματα! Από την άλλη, λόγω του ότι πλέον αυτοεξυπηρετείται (τουαλέτα, φαγητό, ντύσιμο κ.λπ.) νιώθει «μεγάλο» και (όπως και εμείς) μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Έτσι, όταν προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια όρια, αντιδρά και ανοίγει το στοματάκι του αφήνοντάς μας άφωνους.


Της Έλενας Γεμελιάρη, με τη συνεργασία της Λωρέττας Θωμαΐδου, Επίκ. Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής - Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδ/κής Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top