0


Ένα στα οκτώ νήπια παρουσιάζουν τερηδόνα στα 3 τους χρόνια, κυρίως επειδή οι γονείς τους τούς δίνουν υπερβολικά πολλούς φρουτοχυμούς και ροφήματα με ζάχαρη, προειδοποιούν Βρετανοί αξιωματούχοι.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η τάση των γονέων να μην τους βουρτσίζουν τα δόντια, ιδίως το πρωί, καθώς και να τους δίνουν με το μπιμπερό ή σε ποτηράκια μετάβασης (αυτά με το στόμιο) τους χυμούς και τα άλλα ροφήματα με ζάχαρη.

Η δρ Σάντρα Ουάιτ, διευθύντρια Οδοντικής Δημόσιας Υγείας στην εκτελεστική υπηρεσία Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, είπε ότι πολλοί γονείς δίνουν στα βρέφη και στα νήπια φρουτοχυμούς δίχως να συνειδητοποιούν ότι είναι γεμάτοι ζάχαρη.

Ακόμα χειρότερα, δε, τους σερβίρουν τους χυμούς σε μπιμπερό ή ποτηράκια μετάβασης, που τους επιτρέπουν να τα αργοπίνουν επί πολλή ώρα.

Το ιδανικό, κατά την δρα Ουάιτ, είναι να πίνουν τα παιδιά μόνο γάλα και νερό έως ότου γίνουν 3 ετών και να αποφεύγουν την κατανάλωση με μπιμπερό ή ποτηράκι μετάβασης οποιουδήποτε ροφήματος περιέχει ζάχαρη - και αυτό ισχύει ακόμα και για το γάλα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το PHE, κατά μέσον όρο το 12% των παιδιών ηλικίας 3 ετών στην Αγγλία πάσχουν από εμφανή τερηδόνα, διαθέτονταςκατά μέσον όρο τρία δόντια που είναι χαλασμένα, σφραγισμένα ή τους έχουν πέσει.

Επιπλέον, στα νήπια ηλικίας 1,5 έως 3 ετών, οι φρουτοχυμοί αποτελούν την κυριότερη πηγή ζάχαρης, αντιπροσωπεύοντας το 14% της συνολικής κατανάλωσής της. Έπονται τα αναψυκτικά και τα γλυκά, που αντιπροσωπεύουν το καθένα από 12% της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης.

«Οι φρουτοχυμοί και τα φρουτοποτά μοιάζουν ως μία υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, αλλά τα περισσότερα είδη πάρα πολλή πρόσθετη ζάχαρη, ακόμα κι αν είναι βιολογικά», δήλωσε η δρ Ουάιτ στον βρετανικό Τύπο. «Συνεπώς οι γονείς πρέπει να εξετάζουν πολύ προσεκτικά τις ετικέτες τους για να ξέρουν τι αγοράζουν».

Στην Ελλάδα

Η τερηδόνα στα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο συνηθισμένη στην χώρα μας. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι ενώ ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2010 ήταν το ποσοστό των παιδιών χωρίς τερηδόνα να φτάνει το 90%, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 64% στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Επιπλέον, μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό είχαν δείξει ότι το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο, το 72% αρχίζουν καθυστερημένα (μετά την ηλικία των 2 ετών) το βούρτσισμα και μόλις το 27% βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top